Wanneer ik terugblik op mijn huidige Professionele Bacheloropleiding Orthopedagogie met specialisatie ‘Toegepaste Jeugdcriminologie’ gaat mijn diepe interesse uit naar de volgende domeinen: psychopathologie, recht, criminologie, psychologie en jeugdcriminaliteit. Deze interesses zijn gestimuleerd doorheen mijn voorgaande opleiding aan Karel de Grote-Hogeschool, maar hadden nood aan verdieping.
Door de opportuniteit als verkozen laureaat, heb ik de kans gekregen om een Master opleiding Forensische Orthopedagogiek te starten aan de Universiteit van Amsterdam. Naast het vervullen van mijn opleiding resteert er nog een belangrijk takenpakket dat Rotary graag in vervulling ziet gaan.
Het takkenpakket van Rotary steunt enerzijds op de vijf strategische actiedomeinen en anderzijds op het vervullen van een waardige rol als laureaat. Hierbij leunen de vijf strategische actiedomeinen sterk aan bij mijn huidige opleiding en mijn toekomstige carrière. Hieronder nog een korte opfrissing van deze domeinen:
- “Vrede en preventie/resolutie van conflicten”: Kwetsbare jongeren kampen vaak met een innerlijk conflict en uiten dit ten aanzien van de maatschappij. Hierbij vormt negatieve stigmatisering een risicofactor tot jeugdcriminaliteit. Preventief onderzoek en begeleiding kan een negatieve ontwikkeling positief ombuigen.
- “Preventie en behandeling van ziekten”: Een psychologische problematiek is fenomeen binnen de hedendaagse samenleving. Een vroegtijdige signalisatie door directe omgeving of andere instanties is essentieel om een gepaste curatieve behandeling op te starten.
- “Gezondheid van moederkind”: Het investeren in de relationele ontwikkeling tussen moeder en kind vormt de basis voor het aangaan van relaties met zichzelf, de ander en de maatschappij. Vb. opvoedingsondersteuning als preventieve inzet.
- “Basis alfabetisering en opvoeding”: Kansen creëren voor kwetsbare of zwakkere doelgroepen om op termijn een bijdrage te leveren en een betekenisvolle plaats in onze maatschappij te verwerven. Hierbij gaan we in tegen het ‘monddood’ houden van deze groepen.
- “Economische en plaatselijke ontwikkeling”: Zowel bij klein –of grootschalige projecten rijst het dilemma naar een investering op economisch of sociaal-cultureel kapitaal. Ikzelf zie het belang om eerst in mensen te investeren en hen hierdoor sociaal-cultureel ‘rijker’ te maken.
Daarenboven omvat de rol als laureaat een houding als trotse ambassadrice van Rotary club Antwerpen Ring – district 2170. Hierbij is het mijn verantwoordelijkheid om de internationale banden aan te scherpen en mijn netwerk van internationale Rotariërs te ontwikkelen. Hieruit kunnen samenwerkingsverbanden ontstaan, maar ook mijn persoonlijk ontwikkelingsproces wordt gestimuleerd. Wie ben ik als jong individu? Welke bijdrage kan ik leveren? Wat is mijn visie omtrent actuele debatthema’s? Hoe verhoud ik mij ten aanzien van de maatschappij? Wat zijn mijn professionele vaardigheden? Wat maakt mij nu net een actief en maatschappelijk individu dat Rotary vertegenwoordigt?
Dergelijke filosofische vragen verwijzen naar een zelfstandig ontwikkelingsproces, waarbij ik mezelf zal uitdagen om deze vragen te beantwoorden. Hierbij is een uitwisseling naar het buurtland Nederland een springplank om over mijzelf en mijn integratieproces in Amsterdam te reflecteren.
In dit document tracht ik zicht te geven op mijn beleving als laureaat, studente en vooral jong individu in de maatschappij. Dit document omvat informatie over de Universiteit van Amsterdam, Master Forensische Orthopedagogiek, levenslang leren, het sociaal-cultureel leven, netwerken en events gerelateerd aan Rotary etc. Ik hoop dat deze opsomming een prikkeling is voor geïnteresseerden.